Translate

20120616

Και ιαματικός... τουρισμός στα παράλια της Λάρισας Κοκκινο Νερο.

Του Δημ. Κατσανάκη
Ρόλο και στον ιαματικό τουρισμό πέραν των όσων άλλων εναλλακτικών μορφών τουρισμού έχουν αναπτυχθεί –ορεινός, συνεδριακός, θρησκευτικός, εκπαιδευτικός, αθλητικός κ.λπ.- διεκδικεί με αξιώσεις ο νομός Λάρισας με την ένταξή του στις περιοχές της χώρας, που διαθέτουν αξιοποιημένες ιαματικές πηγές. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του εγχειρήματος εμφανίζεται η προώθηση του φιλόδοξου σχεδίου του δήμου Αγιάς για την αξιοποίηση των -γνωστών εδώ και δεκαετίες για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες- ιαματικών νερών του Κόκκινου Νερού.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι αποτελεί ένα από τα «ισχυρά χαρτιά» ενός από τους παλαιότερους οικισμούς της περιοχής στις ανατολικές πλαγιές του Κισσάβου όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε τουριστικούς οδηγούς και φυλλάδια: «Το Κόκκινο Νερό αποτελεί πραγματικά ένα ξεχωριστό συνδυασμό βουνού με θάλασσα. Λίγο έξω από το χωριό αναβλύζουν οι ιαματικές πηγές του φημισμένου «Κόκκινου Νερού», που τα πλούσια συστατικά του σε θειούχα σύμπλοκα του σιδήρου προσδίνουν στο ανθρακούχο αυτό νερό θεραπευτικές ιδιότητες...».
Για την ανάδειξη σε πρώτη φάση της ιαματικής πηγής έχει υπογραφεί προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δήμων Αγιάς και Λαρισαίων προκειμένου να κατατεθεί πρόταση για ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, για την έγκριση της οποίας έχει συμφωνήσει και η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Μοναδική εκκρεμότητα για την κατάθεση της πρότασης είναι η έγγραφη σύμφωνη γνώμη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, που μελετά όλα τα στοιχεία του φακέλου αλλά και τη σκοπιμότητα προώθησης του έργου.
Το περιεχόμενο της προγραμματικής σύμβασης αλλά και η στάση του ΕΟΤ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του δημάρχου Αγιάς Αντώνη Γκουντάρα και του υφυπουργού τουρισμού Γιώργου Νικητιάδη την προηγούμενη Τρίτη στην Αθήνα με τον υφυπουργό να δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση, που ενισχύει ακόμα περισσότερο τη θέση της παραλιακής ζώνης του νομού στην τουριστική αγορά, και να επισημαίνει σε κάθε τόνο την ανάγκη να μην χαθούν πόροι από το ΕΣΠΑ.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις του κ. Γκουντάρα οι δεσμεύσεις του υφυπουργού Τουρισμού διαμορφώνουν κλίμα αισιοδοξίας για την έγκριση του σχεδίου από τον ΕΟΤ τις προσεχείς εβδομάδες ώστε να κατατεθεί η πρόταση στο ΕΣΠΑ και το έργο να δημοπρατηθεί μέχρι το τέλος του χρόνου. Εφόσον επιβεβαιωθεί το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, είναι πολύ πιθανό το έργο να ολοκληρωθεί μέχρι το καλοκαίρι του 2012 ενισχύοντας ακόμα περισσότερο την περιοχή της παραλιακής ζώνης για την επόμενη τουριστική περίοδο.
Η ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΤΗΣ ΠΗΓΗΣ
Η προγραμματική σύμβαση μεταξύ των δύο Δήμων –υπογράφτηκε εξαιτίας της διαχειριστικής ανεπάρκειας του Δήμου Αγιάς για την υλοποίηση έργων μέσω του ΕΣΠΑ- περιλαμβάνει την προώθηση του έργου της ανάδειξης της ιαματικής πηγής του Κόκκινου Νερού, τη σήμανση και προβολή των τοπίων του δήμου Αγιάς.
Συγκεκριμένα, το έργο συνολικού προϋπολογισμού 350 χιλιάδων ευρώ αφορά στην ανάπλαση του κτιρίου και του περιβάλλοντος χώρου της ιαματικής πηγής που βρίσκεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου του Κόκκινου Νερού, ενώ περιλαμβάνει και την προμήθεια πινακίδων για την ενημέρωση των επισκεπτών της ευρύτερης περιοχής του δήμου για γιο αξιόλογα φυσικά τοπία και μνημεία συμβάλλοντας με τον τρόπο, αυτό στην τουριστική προβολή του Δήμου.
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με την τεχνική έκθεση της πολιτικής μηχανικού του δήμου Αγιάς κ. Ευμορφίας Ντουλούλη, οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν είναι:
* Ανάπλαση των όψεων του κτιρίου της ιαματικής πηγής με την επένδυσή τους με πέτρα και κατασκευή στέγης με πλάκα Πηλίου.
* Κατασκευή τοίχου αντιστήριξης του χώρου του κτιρίου προκειμένου να πραγματοποιηθούν εργασίες αποξήλωσης του ασφαλτικού οδοστρώματος και εκσκαφών για την ανεύρεση και ανάδειξη των φυσικών αναβλυζόντων πηγών της περιοχής.
* Εργασίες εκσκαφής για την ανάδειξη των φυσικών στοιχείων (ογκόλιθων, βράχων...) που περιβάλλουν την πηγή.
* Εργασίες οδοστρωσίας για την αποκατάσταση του οδοστρώματος (κατασκευή επιχωμάτων, σκυροδέτηση οδοστρώματος, τοποθέτηση πλέγματος).
* Διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου που περιλαμβάνει επιστρώσεις δαπέδων με χονδρόπλακες ακανόνιστες με την προσθήκη διακοσμητικών στοιχείων από μάρμαρο, διαμόρφωση με κράσπεδα παρτεριών και ζωνών φύτευσης με συστοιχίες δέντρων και θάμνων.
* Εργασίες ηλεκτροφωτισμού του χώρου που περιβάλλει την ιαματική πηγή (κατασκευή βάσεων έδρασης, εγκατάσταση ιστών ηλεκτροφωτισμού και φωτιστικών σωμάτων, τοποθέτηση πίλαρ ηλεκτροδότησης).
* Προμήθεια και τοποθέτηση πινακίδων για την προβολή των φυσικών τοπίων της περιοχής και την ενημέρωση των επισκεπτών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάδειξη και αξιοποίηση των ιαματικών πηγών του Κόκκινου Νερού ξεκίνησαν από την πρώην δημοτική αρχή του Δήμου Ευρυμενών και τον πρώην δήμαρχο Δημήτρη Τσιτσέ, ο οποίος δεν έκρυβε τα μεγαλεπήβολα σχέδιά του για τη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων λουτροθεραπείας («ΣΠΑ») και ποσιθεραπείας, στην περιοχή. Εξασφάλισε μάλιστα χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών και συγκεκριμένα μέσω του προγράμματος «Θησέας», το ποσό των 90.000 ευρώ περίπου, με την οποία θα κάλυπτε τόσο το κόστος της σύνταξης μελέτης που αφορά στην αξιοποίηση των πηγών ενώ έθετε και θέμα επιλογής ιδιώτη επενδυτή για σύμπραξη με τον δήμο Ευρυμενών και με αντικείμενο την εκμετάλλευση των πηγών - λουτροθεραπεία και ποσιθεραπεία σε σύγχρονες εγκαταστάσεις.
ΟΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα της «Ε» ανάλυση του νερού των πηγών του Κόκκινου Νερού πραγματοποιήθηκε το 2000, από τον Σύνδεσμο Ιαματικών και Μεταλλικών Πηγών Ελλάδος, ο οποίος έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αξιοποίησή τους. Μάλιστα οι ειδικοί υδρογεωλόγοι που έχουν επισκεφθεί τις πηγές ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του τότε Δήμου Ευρυμενών, για την εκτίμηση του νερού των πηγών, μετά τις αναλύσεις τους αναφέρουν ότι είναι δυσεύρετο, όσον αφορά στη σύνθεσή του. Σε πορίσματα που έχουν καταθέσει αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι πηγές τόσο στο χημισμό τους όσο και στην παροχή τους είναι αξιόλογες». Ειδικότερα, όξινη – οξυανθρακική, ασβεστούχος, μαγνησιούχος, μεταλλική σιδηρούχος, χαρακτηρίζει μία εκ των πηγών που μελέτησε ο υδρογεωλόγος, διδάκτορας Γεωλογίας κ. Ζήσης Αγγελίδης, καθώς και υπόξινες οξυανθρακικές ασβεστούχες, μεσο-μεταλλικές σιδηρούχες, άλλες δύο στην ίδια περιοχή. «...Ο χημισμός, οι παροχές, το περιβάλλον και η υποδομή στον ευρύτερο χώρο των πηγών μας υπαγορεύουν δύο αναπτυξιακές κατευθύνσεις. Η πρώτη έχει περιεχόμενο τον θερμαλισμό και αφορά στις ιαματικές – μεταλλικές πηγές, ενώ η δεύτερη την εμφιάλωση και αφορά στις πηγές του χειμάρρου», αναφέρει επίσης, στην αναφορά του, ο κ. Αγγελίδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου